text-vi-trycker-667-95 text-publicerar-766-95
maj 04
news-img-bg-475-171

Det är många som sagt mig  ”jag håller på med en bok”. Jaså säger jag eftertänksamt, och hur länge har du skrivit på den. Det visar sig att de allra flesta har filat ganska länge, så länge att intresset till slut har försvunnit. Du behöver inte vara, eller kalla dig författare för att skriva den bok som du så länge haft viljan och önskan att få tryckt.

Nuförtiden är det ganska enkelt att med rätta verktyg göra färdiga sidor och skicka till tryckeriet. Själv började jag med minnesanteckningar i form av mängder med smålappar vilket inte är att rekommendera. Men då var det förstås inte meningen att det skulle utmynna i en enkel bok. Hursomhelst, jag var tvungen att sortera alla lappar, skriva in dem för hand i ett kollegieblock innan jag satte mig vid datorn. Enkelt uttryckt kan jag säga att jag började skriva för brinnande livet. Lät orden bara flöda och brydde mig inte alls om det blev felstavningar, det var själva berättelsen som skulle fram i första hand. Visst tog det tid att göra den första grunden och jag skrev i ett enkelt ordbehandlingsprogram.

När allt var klart körde jag ut alla sidor på skrivare och då tog ett idogt arbete sin tid. Det gällde att sortera bort alla ”ju”  och ”att” samt flera dubbelmeningar och felstavningar. Helt klart går det även att göra det direkt på skärmen men att läsa och korrigera på papper var för mig enklare. Därefter tillbaka till datorn igen, rätta, stryka och tycka till. En ny utkörning av sidorna och en ny genomläsning.

När jag tyckte jag var klar fick andra personer läsa igenom vad jag skrivit, på så vis blev det en uppfattning om det var intressant eller inte.  Ny rättning och genomläsning och till slut bedömde jag att det hela var så färdigt det kunde bli. Boken trycktes och jag blev mycket nöjd med resultatet. Så som jag ser det är det viktigt att stava rätt och inte använda alltför långa meningar, tänka på kommatecken och punkteringar.

Men allra viktigaste är berättelsen, det andra går att få hjälp med om så behövs. Det hela kanske låter enkelt och visst är det så, men att få ihop det innefattar en hel del jobb. När du är klar får du belöningen i form av tillfredsställelse över att du gjort något du länge tänkt på. Även om boken inte blir någon säljbok så är det din egen bok och bara det är belöning nog. Skriv för brinnande livet. Alla har något att berätta.

Bo Vallin